- Bliv spejder!
Du kender sikkert én person der er spejder, måske kun én der tidligere har været. Men spørger man ind til hvad det vil sige at være spejder, så er der mange svar. Vi i nedenstående tekst beskrive hvad det vil sige at gå til spejder, og det at være spejder. Spejderbevægelsen blev startet for ca. 100 år siden, og henvendte sig til aktivere unge drenge. Grundlæggeren Baden-Powell havde haft en aktiv karriere indenfor militæret, og således bar meget af indholdet af det tidlige spejderarbejde præg af at kunne læse naturen, og dyrke praktiske færdigheder som morse, binde knob, mv. Således er spejderbevægelsen opbygget om nogle hovedområder der skal være med til at opbygge og træne værdier, kunnen og viden. Spejderliv er muligvis endnu mere:
Baden-Powell skrev i sin første bog:
”Det ser ud til, at spejdere har mulighed for at fremelske sund fornuft, næstekærlighed og tjenersind. – Spejderbevægelsen er lykkeligvis blevet et verdensomspændende fællesskab, hvori den indbyrdes forståelse og det gode kammeratskab allerede er virkelighed.” I gennem tiderne har spejderbevægelsen haft et træningssystem der dog hele tiden fornys til at repræsentere den samtid som organisationen er en del af.
Vi har hos KFUM-Spejderne et godt og gennemprøvet system der dækker over følgende områder:
Hver for sig danner disse rammen for spændende oplevelser, der sammen med et godt kammeratskab udgør ”spejderlivet”. Vi lære mens vi leger, og begrebet ”Learning-by-doing” er næsten ensbetydende med spejderarbejdet. I dag er KFUM-Spejderne ikke kun for drenge, men også for piger, og for at sikre at alle vores aktiviteter passer til børnenes udvikling, er træningsystemet opdelt til skolernes klassetrin. Der findes i alt 6 alders opdelinger hos KFUM-Spejderne (Bæver, Ulve, Junior, Trop, Senior, Klan), men afhængigt af gruppernes størrelse og antal ledere til rådighed, vil dette kunne administreres lokalt. Vi har i Ballerup Gruppe følgende enheder:
I alle enheder oplæres der til demokratisk medbestemmelse og man indgår i den enhed man er i, med medbestemmelse på de aktiviteter man arbejder med. Dette kan f.eks. foregå ved flokråd eller tropråd. I spejderbevægelsen virker gruppens arbejde ved at ældre børn er med til at lede yngre. Man er derfor opdelt i bander eller patruljer, hvor de spejdere der udviser størst ansvarlighed, ofte bliver udnævnt til bande/patruljeleder eller -assistent.
Hos troppen har korpset ingen fast ideramme, men i Ballerup Gruppe har troppen altid haft en viking-ramme, og således opkaldt efter en af de tidlige vikingeklarner i Danmark: Jomsvikingerne. Du kan læse mere om enheden her. Det at blive en del af KFUM-Spejderne er en stor oplevelse for rigtigt mange, og ofte bliver spejderlivet en stor andel i manges liv. Du kan ikke læse dig til hvad spejder er – du skal prøve det på egen krop. Vi opfordre derfor at du kigger ned på nogle af vores spejdermøder, for at se om det er noget for dig. En gang spejder – altid spejder.
2010-07-30 (JM) |